

Ademhaling
De focus ligt vooral bij een bewuste en correcte ademhaling. Verschillende technieken en vormen van ademhaling komen aan bod. Het is afhankelijk van de issues waar de persoon tegenaan loopt. Het leren diep in en uit te ademen kan bijdragen aan stressmanagement en een effectief gebruik van de longen.
We leren de middenrif spieren zo effectief mogelijk te gebruiken zodat de longen zich volledig kunnen vullen en (vooral) ook weer legen. Als de ademhaling rustiger wordt gaat de hartslag omlaag en komen we in een rustige flow van ademen, dat is meteen te voelen. We stimuleren op deze manier het parasympatisch gedeelten van het autonome zenuwstelsel en die staat voor “rust en verteer” wat het tegenovergestelde is van “vlucht vecht”. Zo leren we te ontspannen en balans te vinden ook in moeilijke situaties. Het goed leren ademhalen kan ook bijdragen aan een goede nachtrust. Voor mensen die problemen hebben met slapen zijn er ook bepaalde technieken die gedaan kunnen worden als onderdeel van de “slaap hygiene protocol”. Bij dames die klachten van de overgang hebben kan ademhalingsoefeningen veel bijdragen. Vooral het in de hand houden van opvliegers en een betere nachtrust.
Er zijn veel ademhalingstechnieken waar we gebruik van kunnen maken voor verschillende situaties. Ademhalingstechnieken is wat anders dan de gewone dagelijkse ademhaling wat vanzelf gaat en waar we ook niet over hoeven na te denken. Deze technieken worden gebruikt om bepaalde situaties te beïnvloeden waar het nodig mag zijn. In de Yoga heten deze technieken “Pranayama”. Ze komen regelmatig terug in de yoga lessen maar ook bij deze trainingen gebruik ik dit soort technieken zodat je tools hebt om met je emoties en gevoelens om te gaan zonder daar nerveus van te worden.
Deze trainingen kunnen op locatie maar ook online (zoom). Het zijn trainingen van 30 minuten en je krijgt huiswerk in de vorm van oefenen van de technieken.